Yarden

Måns Månsson gör sin egen version av Kristian Lundbergs hyllade roman.

En författare inser att han hamnat djupt ner i en skuldfälla. För att lösa sin situation tvingas han ta det föga glamourösa jobbet som timanställd i Malmö hamn. Plötsligt känns åren som författare som ett mellanspel. Han är tillbaka i ett liv som tär på både honom och, vad kanske värre är, relationen till sonen.

Yarden är fritt baserad på Kristian Lundbergs hyllade roman och Måns Månsson tar sig an historien med en imponerande fingertoppskänsla.

”Samtidigt som Sveriges en gång blomstrande bilindustri kollapsade så seglade Malmö upp som ett nav i den globala bilimporten. Yarden – Sveriges största bilhamn med 500 000 bilar per år – utgör en fördold enklav av underbetalda daglönare från hela världen. En sluten segmenterad frihetsfabrik, observerad vid varje tidpunkt, där minsta rörelse övervakas och där alla incidenter registreras. En plats där arbetskraft, så lättköpt att ingen bryr sig om den, slösas bort på att omparkera fabriksnya bilar. En plats där den svenska självbilden inte alltid lever upp till våra förväntningar och där den moraliska kompassen ständigt sätts på prov”– Måns Månsson

Måns Månsson (f.1982) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan. Efter kortfilmerna Clyde (2001) och Stockholm Street (2003) fick han ett mindre genombrott med Kinchen (2005) som Guldbaggenominerades för bästa dokumentärfilm. Det gjorde även långfilmsdebuten H:r Landshövding (2008) som han följde upp med en högst personlig version på crime-genren i Hassel – Privatspanarna (2012) samt den hybrida Stranded in Canton (2014). Måns Månsson har även stått för fotot i filmer som Avalon (2011) och Flugparken (2014).

TriArt tycker: Måns Månsson fortsätter att övertyga med syrligt svärtad humor och stilrent foto. Anders Mossling balanserar huvudrollen perfekt och ger både trovärdighet och mänsklighet till Yardens mörka surrealism.

 

Yarden

Titel Yarden

Originaltitel Yarden

År 2016

Längd 80 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Måns Månsson

Skådespelare Anders Mossling, Hilal Shorman, Axel Roos, Robert Bengtsson, Alexandra Zetterberg

Producenter Emma Åkesdotter-Ronge

Relaterade: