X&Y

Anna Odell bjuder in till en gränslös lek med identiteter.

X&Y är en gränslös identitetslek med absurd humor och en blandning av fiktion och verklighet. I rollerna Konstnären och Skådespelaren väljer Anna Odell och Mikael Persbrandt ut tre skådespelare som gestaltar deras olika karaktärsdrag. Tillsammans bor de alla i en filmstudio där vad som helst kan hända. Resultatet blir en vansinnig lek om manligt och kvinnlig som inte liknar något som tidigare visats.

Anna Odell (f. 1973) är utbildad konstnär och har studerat på både Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hennes examensarbete Okänd kvinna 2009-349701 uppmärksammades stort i svenska medier och väckte en intensiv debatt. I verket iscensatte hon en psykos och blev tvångsinlagd på en psykiatrisk akutmottagning. Syftet var undersöka och påvisa maktstrukturer inom vården. Hon regidebuterade med Återträffen som vann Fipresci-priset på filmfestivalen i Venedig och belönades med Guldbagge för bästa film och bästa manus.

TriArt tycker: Anna Odell stärker sin position som en av Sveriges mest egensinniga regissörer. X&Y är en smart metakomedi fylld av syrlig humor och snabba vändningar. Välspelat, roligt och laddat med så många lager att den nästan kräver att ses flera gånger.

 

X&Y

Titel X&Y

Originaltitel X&Y

År 2018

Längd 112 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Anna Odell

Skådespelare Anna Odell, Trine Dyrholm, Vera Vitali, Mikael Persbrandt, Jens Albinus, Sofie Gråböl, Thure Lindhardt, Shanti Roney, Peter Engman, Peter Kanerva

Producenter Frida Bargo, Mattias Nohrborg

Manus Anna Odell

Relaterade: