Witchfinder General

Klassisk folk-horror av det mer skoningslösa slaget.

Under det rådande inbördeskriget tar häxjägaren Matthew Hopkins tillfället i akt och utnyttjar samhällskollapsen för att själv ta makten över de östra delarna av England. Han reser mellan byarna, torterar misstänkta häxor tills han får ett erkännande och tar sedan betalt av byarna för sina ”tjänster”. Men en dag går han för långt ...

Witchfinder General är en brittisk skräckklassiker i det postviktorianska England med legendariska skräckmästaren Vincent Price i den sadistiska huvudrollen. ”One of the best performances I’ve given” som han uttryckte det själv.

Michael Reeves (1943 - 1969) inledde sin karriär som assistent till Don Siegel. Reeves regidebuterade 1966 med The She Beast. Han följde upp året därpå med För ung att dö (The Sorcerers) med Boris Karloff men hans mästerverk, och filmen som han är ihågkommen för, är Den blodiga snaran (Witchfinder general, 1968). Reeves avled strax efter filmens premiär på grund av en olycklig blandning av alkohol och läkemedel. Michael Reeves och Vincent Price hade en spänd relation under inspelningen. Price lär ha tröttnat på att bli tillrättavisad av den unge regissören och utbrustit: "Young man, I have made eighty-four films. What have you done?". Reeves svarade syrligt: "I've made three good ones."

TriArt tycker: Tillsammans med filmer som Quatermass and the pit (1967), Satans skinn (The Blood on Satans claws, 1971) och Dödlig skörd (The Wicker Man, 1973) ändrade Witchfinder General riktning på den brittiska skräckfilmen. Man tog ett steg bort från det gotiska och styrde mot en mer realistiskt obehaglig atmosfär som gärna tog avstamp i lokala myter och lade grunden till det som ibland kallas folk-horror. Witchfinder General tillhör de mer nihilistiska av dessa och inte minst inledningsscenen tillhör de mer genuint obehagliga filmupplevelserna än idag.

Witchfinder General

Titel Witchfinder General

Originaltitel Witchfinders General

År 1968

Längd 88 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Michael Reeves

Skådespelare Vincent Price

Manus Tom Baker, Michael Reeves

Relaterade: