Waste Land

Konstnären Vik Muniz har gjort karriär av att göra konst av skräp. Filmaren Lucy Walker följde honom under tre år, vilket resulterade inte bara i ett fascinerande konstnärsporträtt utan också en historia om hopp i en minst sagt hopplös miljö.

I de enorma avfallshögarna utanför Rio de Janeiro finns det en brokig samling människor – Catadores -  som tagit på sig att hitta och samla det skräp som går att återanvända på något sätt. Det inspirerar Vik Muniz att avbilda dem och bara använda sig av sopor. När han lär känna dem målas dramatiska livsöden upp av människor som balanserar mellan stolthet och förtvivlan. Människor som bokstavligen lever på världens soptipp…

Dokumentärfilmaren Lucy Walker slog igenom med den prisade Devil’s Playground där hon följde några Amish under deras Rumspringa, den period under deras tonår då de får experimentera med livet och bestämma sig för hur de vill leva sitt vuxna liv. Waste Land är hennes tredje långfilm och har vunnit en rad priser, bland annat i Berlin, Sundance och Stockholms filmfestival. Den var också nominerad till en Oscar för bästa dokumentär 2011 men förlorade mot Charles Ferguson och Audrey Marrs ekonomilektion Inside Job.

TriArt tycker: Betydligt färgstarkare än vad ödesmättade titeln antyder. Waste Land är både inspirerande och hjärtlig trots att den utspelar sig i skuggan av världens största avfallshög.

Waste Land

Titel Waste Land

Originaltitel Waste Land

År 2010

Längd 95 min

Länder Storbritannien, Brasilien, Brasilien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Lucy Walker

Skådespelare Vic Muniz, Fabio Ghivelder, Sebastiao Carlos Dos Santos

Relaterade: