Victoria

Oavbruten spänning!

Victoria, en ung spanjorska, träffar fyra grabbar utanför en nattklubb. Sonne och hans vänner är uppväxta i staden och erbjuder sig visa henne det ”riktiga” Berlin. Men vad hon inte vet är att de samma kväll måste betala tillbaka en skuld. När Victorias flirt med Sonne börjar utvecklas till något mer övertalar han henne att haka på och kvällen som började så bra tar plötsligt en helt annan vändning.

Under en enda (!) tagning och utan ett enda klipp bjuder Sebastian Schipper upp till en nervig, filmisk dans som garanterat lämnar dig både svettig och andlös. En lika imponerande som unik bedrift!

”Det fanns inte något manus. Vi hade 12 sidor med scener, platser och några grundläggande saker som skulle hända. Allt annat, och särskilt dialogen, var improviserad. Men den beskrivningen fångar inte vad vi gjorde. Eftersom vi filmade allt i en tagning – och ja, vi gjorde det mer än en gång – så kunde vi se hela filmen väldigt tidigt. Så vi hade chansen (och utmaningen) att utveckla idéerna, handlingen, rollfigurerna och deras motivation mycket tidigare än vad som brukar ske i en vanlig produktion. Vi ”tillredde” filmen då och där. På en supervarm platta. Vi visste att alla beslut måste tas och utföras i det exakta ögonblicket och –mest av allt – att de var slutgiltiga. Paniken, rädslan, adrenalinet och den ändlösa lyckan när vi visste att vi hade gjort det. Så ja, det är mer än ett smart citat att säga ”Den här filmen är inte en film; det handlar inte om ett bankrån. Det är ett bankrån”. Vi har förtjänat det citatet” – Sebastian Schipper

Sebastian Schipper (f.1968) inledde sin karriär som skådespelare redan när han var 16. Han fick sin första filmroll i Kleine Haie 1992 och har sedan setts ibland andra Den engelska patienten (1996), Vinterdröm (1998), Spring Lola! (1998) och Tre (2010). Han regidebuterade 1998 med Absolute Giganten. Victoria är hans fjärde film. Den tog storslam på German Film Awards 2015 där den vann i sex kategorier inklusive bästa film och bästa regi.

 

Titel Victoria

Originaltitel Victoria

År 2015

Längd 140 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska, Engelska, Engelska

Regissör Sebastian Schipper

Skådespelare Laia Costa, Frederik Lau, Burak Yigit

Utanför TriArt IndieWire intervjuar Sebastian Schipper

Relaterade: