United States of Love

Tomasz Wasilewski imponerar med en visuellt storslagen historia.

Polen 1990. Det är första året av frihet, men också ett år av ovisshet inför framtiden. Fyra kvinnor beslutar sig för att det är dags för förändring i deras liv, att slåss för sin lycka och uppfylla sina önskningar. Agata är fångad i ett olyckligt äktenskap och söker tillflykt i en annan, omöjlig relation. Renata är en äldre lärare som fascineras av sin granne Marzena, en ensam före detta skönhetsdrottning vars man arbetar i Tyskland. Marzenas syster Iza är rektor och förälskad i en elevs pappa.

Med både kraft och skärpa skildrar Tomasz Wasilewski själslig utarmning och ett totalitärt samhälles sista dödsryckningar.

Tomasz Wasilewski (f.1980) långfilmsdebuterade med lågbudgetfilmen W Sypialni (In a Bedroom) 2012. Året efter följde han upp med Plynace Wiezowce (Floating Scyscraper) som premiärvisades på Tribeca Filmfestival. Den vann East of the West debut-tävlingen på Karlovy Varys filmfestival och Juryns stora pris på Gdynia Filmfestival.

TriArt tycker: Med ett lika bistert som vackert foto skildrar Wasilewski de omtumlande åren efter kommunismens fall. Fyra människoöden som går rakt in i nervsystemet.

United States of Love

Titel United States of Love

Originaltitel Zjednoczone Stany Milosci

År 2016

Längd 104 min

Länder Polen

Undertexter Svenska

Språk Polska

Regissör Tomasz Wasilewski

Skådespelare Julia Kijowski, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz

Producenter Piotr Kobus, Agnieszka Drewno

Relaterade: