Tystnaden

”Vad det är skönt med dig. Vad det är skönt att vi inte förstår varann”

OBS! Ingen svensk text

I den avslutande delen av Bergmans trilogi om Guds tystnad (De andra delarna är Såsom i en spegel och Nattvardsgästerna) så är två systrar, Anna och Ester, på resa tillsammans med Annas tioårige son Johan. Ester blir plötsligt sjuk och de måste övernatta i den lilla staden Timok. De förstår inte språket, stämningen är lika febrig som hotfull. I sina försök att hantera den främmande omgivningen ger systrarna efter för sina respektive laster och glider allt längre ifrån varandra.

Jag funderar vad det var som, för trettio år sedan, skilde Bergmans Tystnaden från andra filmer vid denna tid och varför så många människor i så många länder världen över ville se denna film. Det var stämningen. Något som är svårt att utrycka med ord men som ändå, medan man ser filmen och långt efteråt, är påtagligt och förnimbart. Det är Bergmans första kompromisslöst personliga och i stil och berättargrepp homogena film.” – Krzystof Kieslowski

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.
 
TriArt tycker: Bergmans febriga funderingar kring människans bräcklighet är en laddad, gåtfull och stämningsfylld filmupplevelse som fortfarande står i en klass för sig.

Tystnaden

Titel Tystnaden

Originaltitel Tystnaden

År 1963

Längd 95 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Gunnel Lindblom, Ingrid Thulin, Jörgen Lindström

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: