Två dagar, en natt

Marion Cotillard är storartad i bröderna Dardennes prisade mästerverk!

Sandra har varit sjukskriven en tid för en depression. Under frånvaron har hennes kollegor tvingats jobba fler timmar, men det har fungerat. Så när Sandra återvänder möts hon av beskedet att hon sägs upp på grund av arbetsbrist. För att dra ner på protesterna har ledningen låtit de kvarvarande anställda rösta om en bonus på 1000 euro om de fortsätter hålla ställningarna utan Sandra. Omröstningen har dock skett under stark press från verkmästaren, så chefen går med på att göra om det hela efter helgen. Nu har Sandra två dagar på sig att övertala sina kollegor att avstå pengarna så att hon kan få jobbet tillbaka.

Med filmer som Ett löfte, Rosetta, Sonen och Barnet i bagaget behöver bröderna Dardenne knappast någon närmare presentation. Med ett socialt patos i ena handen och ett effektivt foto i den andra sätter de fokus på vår tids stora frågor utan att tappa varken nerv eller skärpa.    

TriArt tycker: Dardennebröderna serverar ett kompromisslöst drama med mer realistisk livsnerv än de flesta dokumentärer. Inte minst tack vare Marion Cotillard som är inget annat än lysande i huvudrollen.

 

Två dagar, en natt

Titel Två dagar, en natt

Originaltitel Deux jours, une nuit

År 2014

Längd 95 min

Länder Belgien

Språk Franska

Regissör Jean-Pierre och Luc Dardenne

Skådespelare Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée

Relaterade: