This Is England

Shane Meadows gör en djupdykning bland sina egna ungdomsminnen när han beskriver ett England färgat av Ben Sherman-skjortor, Dr. Martens, hängslen, rakade skallar, jamaicansk baktakt och bombarjackor. En tid när den brittiska segregationen ökade och öppet rasistiska grupper, som National Front, rekryterade allt yngre medlemmar.

Shaun sörjer sin far som stupat i Falklandskriget. När ett gäng skinnskallar börjar reta honom blir det droppen och han slår tillbaka hårdare än vad de häpna antagonisterna förväntat sig. Gängets ledare låter sig imponeras av den tuffe 12-åringen och bjuder in honom i gemenskapen. Shaun känner sig snabbt hemma med både kläd- och musikstil. Men då dyker Combo upp. Han är äldre, nyss utsläppt från fängelset, har en annan, mer politisk syn på vad det innebär att vara skinhead och tvingar Shaun att ställning.

Med This is England uppfyllde regissören Shane Meadows äntligen de förväntningar som byggts upp efter filmer som Twentyfourseven, Once Upon a Time in the Midlands och Dead Man Shoes. Han knyter ihop skinnskallekulturen med Thatchers 80-tal och serverar samtidigt en gripande historia om att växa upp. This is England 86, är TV-serien med i stort sett samma skådespelare fast där är det Vicky McClures rollfigur Lol som har huvudrollen.

TriArt tycker: Det märks att Shane Meadows har växt upp i den här miljön. Tidsandan, dialogen och soundtracket sitter som en smäck. Men det är Thomas Turgoose i huvudrollen som lyfter filmen till de riktigt höga nivåerna.

This Is England

Titel This Is England

Originaltitel This Is England

År 2007

Längd 102 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Shane meadows

Skådespelare Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley

Relaterade: