Taxi Teheran

Jafar Panahi fortsätter sitt modiga gerillafilmande med lekfull och nyfiken energi.

Befriad från husarrest men belagd med yrkesförbud fortsätter den iranske regissören Jafar Panahi oförtrutet att göra film. Passagerare av alla slag berättar öppenhjärtigt om sina liv för taxichauffören som spelas av regissören själv. Med kameran på instrumentbrädan i sin mobila filmstudio lyckas Panahi med både humor och dramatik ge en bild av dagens Iran.
Taxi Teheran vann välförtjänt Guldbjörnen i Berlin 2015.

Jafar Panahi (f. 1960) utbildade sig på film- och TV-universitetet i Teheran och var bland mycket annat assistent till Abbas Kiarostami på inspelningen av Under olivträden. 1995 regisserade Panahi sin första långfilm – Den vita ballongen - som vann Guldkameran på Cannes filmfestival. Tre år senare vann han Guldlejonet i Venedig med Cirkeln. 2003 återvände han till Cannes med Rött guld. Filmen utsågs först till Irans Oscarbidrag, men den drogs tillbaka efter att myndigheterna förbjudit filmen. Även Kvinnor Offside, som vann Silverbjörnen i Berlin 2006, förbjöds i hemlandet. 2009 greps Jafar Panahi efter att ha deltagit i en minnesceremoni över en kvinna som omkommit under demonstrationerna efter det kontroversiella omvalet av president Mahmoud Ahmedinejad. Året efter förbjöds han att under en obestämd tid göra film, skriva manus, ge intervjuer eller att lämna landet. Han riskerar 20 års fängelse för brott mot ett av dessa förbud. Trots detta har han regisserat This is Not a Film 2011, Closed Curtain 2013 och Taxi Teheran som vann Guldbjörnen i Berlin 2015.

TriArt tycker: En galghumoristisk uppvisning av det iranska samhällets mer absurda sidor. Modigt, roligt och fyllt av energi.

Taxi Teheran

Titel Taxi Teheran

Originaltitel Taxi

År 2015

Längd 82 min

Länder Iran, Iran

Undertexter Svenska

Språk persiska, persiska

Regissör Jafar Panahi