Storm över Anderna

Ett färgstarkt stycke familjehistoria som speglar en lika dramatisk som känslostark verklighet.

Samma år som Josefin föddes så dog hennes faster Augusta under ouppklarade omständigheter i Peru. I hela sitt liv har Josefin levt med berättelserna om den mytomspunna fastern. Det har inte undgått henne att Augusta var med och bildade det maoistiska Sendero Luminoso, en gerillarörelse med rykte om sig att vara en av Latinamerikas mest våldsamma och fundamentalistiska. Deras väpnade uppror varade i 20 år och kostade över 70 000 människoliv. Tillsammans med filmaren Mikael Wiström reser Josefin för första gången i sitt liv till Peru för att ta reda på sanningen.

Mikael Wiström (f. 1950) långfilmsdebuterade med Närkampen 1985. Innan dess arbetade han som fotograf och vistades mycket i bland annat Peru. Ett land som han återvänt till och skildrat i filmer som Den andra stranden, Compadre, Familia och nu Storm över Anderna.

TriArt tycker: En intensiv historia som ger en både fascinerande och personlig bakgrund till konflikter som fortfarande är i allra högsta grad aktuella. Inte minst när det gäller frågor om skuld och ansvar. Eller som Josefin uttrycker det i filmen ”Kanske har man i alla fall en plikt att ta reda på vad som faktiskt har hänt …”

 

Storm över Anderna

Titel Storm över Anderna

Originaltitel Storm över Anderna

År 2014

Längd 101 min

Länder Sverige, Peru

Undertexter Svenska

Språk Spanska

Regissör Mikael Wirström

Skådespelare Josefin Augusta Ekermann, Augusta La Torre, Abimael Guzman

Relaterade: