Sommarlek

”Min käraste film någonsin” – Ingmar Bergman

Prima ballerinan Marie förbereder generalrepetitionen av Svansjön när ett paket anländer till logen. Det är en dagbok, skriven för 13 år sedan av Henrik, en svunnen förälskelse. När Marie promenerar hem bestämmer hon sig för att ta en båt ut i skärgården. Det blir en resa tillbaka i tiden, till sommaren när hon och Henrik älskade varandra. Ljusa minnen, men också några fyllda av avgrundsdjupt mörker.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Med ett svidande vackert foto (världens vackraste enligt Jean-Luc Godard) i ryggen levererar Bergman en vemodigt färgad kärlekshistoria med lätt hand. Enligt regissören själv var det först med Sommarlek, hans nionde långfilm, som han kände att han behärskade filmmediet på riktigt.

Trivia: Filmens animerade sekvens gjordes av en ung Rune Andréasson, skapare av den senare omåttligt populära seriefiguren Bamse, världens starkaste björn.

Sommarlek

Titel Sommarlek

Originaltitel Sommarlek

År 1951

Längd 95 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Alf Kjellin, Birger Malmsten, Maj-Britt Nilsson, Mimi Pollak

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: