Söderkåkar

Edvard Perssons folkliga genombrott!

Idylliska kåkar, ölande, kärlekssnurrar, missförstånd och ekonomiska förvecklingar i klassisk pilsnerstil. Filmatiseringen av Gideon Wahlbergs folklustspel gjorde Edvard Persson folkkär och låg till grund för den populära TV-serien från 1970.

Weyler Hildebrand (1890 - 1944) hann med att arbeta som springpojke, målare, affärsman, vissångare och delta i valfångst vid Spetsbergen innan han började tjäna extrapengar som statist i 1910-talets framväxande stumfilmsproduktion. Från 1927 arbetade han med beställningsfilmer åt SF innan han började regissera själv. Från 1932 till sin död regisserade han 24 spelfilmer och skrev manus till 30. Mest känd av dessa är förmodligen Pensionat Paradiset, Landstormens lilla Lotta och operetten Löjtnantshjärtan.

TriArt tycker: Opretentiös och lättfotad historia som blev urtypen för det som nu kallas buskis eller pilsnerfilm. Eller som Jerome uttryckte det i DN vid filmens premiär 1932: ”Man tager vad man haver, rådde Kajsa Varg, och det rådet har Gideon Wahlberg följt då han ordnat sitt stoff av lika delar ungdomssvärmeri, grannträtor, affärssmartness och så den långa raden av kaffekaskar och nubbar. Alltihop har stötts och blötts i åratal, men tycks knipa i hjärteroten och dra i skrattmusklerna alltjämt.

Söderkåkar

Titel Söderkåkar

Originaltitel Söderkåkar

År 1932

Längd 87 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Weyler Hildebrand

Skådespelare Edvard Persson, Dagmar Ebbesen, Gideon Wahlberg

Manus Schamyl Bauman

Relaterade: