Smärta och ära

Pedro Almodóvar bjuder på melankoli och eftertänksamhet i en färgsprakande blandning

Salvador är en firad regissör och nu ska en av hans restaurerade filmer få nypremiär. Men istället för glädje plågas han av diverse krämpor och än mer av tomhet - vad betyder yrkesframgångar och varför ska man underkasta sig pretentiösa intervjuer och tröttsamt smicker? I jakten på någon form av mening drömmer sig Salvador tillbaka till barndomen, fattig på pengar men rik på kärlek från sin viljestarka mamma. Samtidigt återknyter han kontakten med sitt livs kärlek …

Pedro Almodovar (f. 1951) är en av Spaniens mest inflytelserika, och produktiva, regissörer.  Redan i debuten Pepi, Luci, Born hade han hittat den uppkäftigt kulörta stil som han skulle finslipa i filmer som Passionens Labyrint och det stora genombrottet Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Med filmer som Allt om min mamma, Dålig uppfostran, Volver, Tala med henne och Smärta och ära har han etablerat sig som en av sin generations mest inflytelserika regissörer.

TriArt tycker: Antonio Banderas gör sitt livs roll i en finstämd uppgörelse med svårigheten att skilja inspirationen från verkligheten och de passioner som ger livet mening och hopp.

 

Titel Smärta och ära

Originaltitel Dolor y gloria

År 2019

Längd 113 min

Länder Frankrike, Spanien

Undertexter Svenska

Språk Spanska

Regissör Pedro Almodóvar

Skådespelare Antonio Banderas, Penélope Cruz, Leonardo Sbaraglia

Producenter Agustín Almodóvar, Ricardo Marco Budé

Manus Pedro Almodóvar

Relaterade: