The Sisters Brothers

Jacques Audiard släpper loss John C. Reilly och Joaquin Phoenix i en smart western fylld av humor och nerv.

Året är 1851, bröderna Charlie och Eli Sisters är ökända revolvermän, pojkar som vuxit till män i en hård, fientlig värld. Blodet på deras händer kommer från både skurkar och oskyldiga. Eli, den äldre av dem, är tillbakadragen och drömmerom ett annat, mer normalt liv. Charlie är mer utlevande och tänker inte på framtiden alls. Tillsammans ger de sig ut på en resa som sätter både vänskap och familjeband på hårda prov. En resa som tvingar dem att återupptäcka de sista spåren av mänsklighet hos sig själva.

Brödraskapstemat i boken var lockande. Ett tema som är vanligt i västernhistorier. Det är förmodligen länkat till det våldsarv som går tillbaka våra förfäder kopplat till hur man hanterar detta arv. Man är aldrig långt borta från filmer som exempelvis Mannen som sköt Liberty Valance (1962) som handlar om att komma fram till någon sorts demokrati. Allt grundläggande våld, hur ska man dämpa det för att komma framåt? Det som, för mig, särskiljer The Sisters Brothers är att den här mytologin adresseras och att det görs genom konversation mellan bröderna. Det är en västernfilm som utspelar sig innan den Freudianska analysen; två bröder pratar och pratar och till slut säger saker som de aldrig har sagt förut. Normalt sett så hade det skett i ett vardagsrum eller på en soffa, här sker det på hästryggen. Sisters-bröderna är aktiva snackare och hänsynslösa mördare. En oväntad mix som kändes väldigt lockande att ta sig an. Det var också spännande att se hur mörk vi kunde göra den – som en saga om två barn som gått vilse i skogen och rör sig framåt mot … något. Eftersom det behövdes en konflikt som bröderna kunde lära sig något av så gjorde vi några nyckelförändringar i historien. En av dem var att utveckla personligheterna hos Warm och Morris, idealisten och dandyn. De fanns i boken, men som väldigt enkla, lustiga figurer. I filmen, där de står mot brödernas mentalitet och brutala sätt, så tar de ställning för en mer modern värld och en mer utopisk livssyn.” – Jacques Audiard

Jacques Audiard (f. 1952) låg bakom en rad framgångsrika filmmanus innan han tog steget och började regissera på egen hand. Debuten Se männen falla (1994) är en roadmovie med Mathieu Kassovitz och Jean Louis Trintignant i huvudrollerna. Kassovitz var stjärnan även i nästa film Den diskrete hjälten (1996) en film som gjorde Audiard till ett namn även i internationella kretsar. Med filmer som Mitt hjärtas förlorade slag (2005), En profet (2009) och Rust and Bone (2012) i bagaget tillhör han en av de mest framstående regissörerna verksamma idag. En position han befäste med Dheepan som belönades med Guldpalmen på Cannes filmfestival 2015.

 

The Sisters Brothers

Titel The Sisters Brothers

Originaltitel The Sisters Brothers

År 2018

Längd 122 min

Länder Frankrike, USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Jacques Audiard

Skådespelare Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Riz Ahmed

Manus Jacques Audiard

Relaterade: