Serverat

Ettore Scola går på restaurang och passar samtidigt på att påminna om den allt mer bortglömda konsten att konversera.

På Floras blandas stamgäster med nya besökare. Alla har de något att prata om och vi får med nyfikna öron delta i samtalen. Scola berättar med svepande drag och orkestrerar det hela med skicklig hand. Eller som han själv uttryckte det efter filmens premiär: ”Konversationen är över. De unga har inte längre behov av att träffas för att diskutera, ifrågasätta och utbyta ståndpunkter. I min barndom, när det var lunchdags, åkte man hem för att äta och prata tillsammans. Vid bordet satt även mormor och morfar. Det är borta nu. Detta hänger naturligtvis samman med införandet av den obrutna arbetsdagen. Därmed har inte bara lunchsamtalet dött ut, utan även siestan med dess vederkvickelse och tillfälle till älskog.”

Ettore Scola (f 1931) föddes i Trevicio, Avellino i Italien. Under 1970- och 80-talen betraktades Scola, tillsammans med Fellini och Taviani-bröderna som den främsta italienska regissören. Hans stora genombrott kom med den fantasifulla och underhållande Vi som älskade varandra så mycket 1974, som tre år senare följdes av mästerverket En alldeles särskild dag, och sedan av filmer som Natten i Verannes och Terrassen. Scola är en i alla bemärkelser politisk filmare, där sociala strukturer och orättvisor alltid står i centrum för berättelserna.

TriArt tycker: En varm, lätt melankolisk iakttagelse av tiden vi lever i med sin sorgliga brist på intresse för allt som inte har direkt med oss själva att göra, men också en påminnelse om att också små ord kan betyda mycket.

Serverat

Titel Serverat

Originaltitel La Cena

År 1998

Längd 124 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Ettore Scola

Skådespelare Fanny Ardant, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli

Relaterade: