Såsom i en spegel

Den första filmen i Bergmans trilogi om Guds tystnad

Familjebanden sätts på hårda prov när Karin upptäcker att hennes pappa har använt hennes psykos som inspiration till sitt författarskap. Hon sjunker allt djupare in i sin sjukdom medan fadern, hennes bror och maken står oförmögna att göra något åt det.

När filmen var på planeringsstadiet och hette ’Tapeten’ skrev jag såhär i min arbetsbok: ’Den ska bli en historia på tvären och inte på längden. Hur fan det nu ska gå till.’ Anteckningen är från nyårsdagen 1960 och även om det är konstigt uttryckt förstår jag precis vad jag menar: en film som ska gå in i en oprövad djupdimension.” – Ingmar Bergman


Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: I sin första Fårö-film drar Bergman kammarspelet till sin spets och bjuder på en mästerlig uppvisning i både foto och skådespeleri. Harriet Anderssons känsliga porträtt av Karin tillhör hennes allra mest hudlösa och att det var hon som fick äran att hämta hem statyetten när filmen utsågs till Bästa utländska film på Oscargalan 1962 känns helt rätt.

Såsom i en spegel

Titel Såsom i en spegel

Originaltitel Såsom i en spegel

År 1961

Längd 89 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Gunnar Björnstrand, Harriet Andersson, Max von Sydow, Lars Passgård

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Harriet Anderssons tacktal på Oscargalan 1962

Relaterade: