Rodin

Ett intensivt porträtt av den moderna skulpturens skapare

Rodin är filmen om en av konsthistoriens största skulptörer, Auguste Rodin. 1880 är han 40 år och kommer att skapa några av sina allra största och viktigaste verk; Helvetets portar, Kyssen och Tänkaren. Han lever med Rose, sin livslånga partner, men inleder en passionerad relation studenten Camille Claudel. Rodin är en berättelse om skapandets villkor och de uppoffringar som krävs för att bli den moderna skulpturens stora innovatör.

En fysisk och närvarande film, inspelad i det hus och ateljé där konstnären levde och verkade. Rodin porträtteras av en av Frankrikes absolut främsta skådespelare – Vincent Lindon.

Auguste Rodin
Föddes 1840 i Paris och dog 1917. Han är ansedd som en av de största skulptörerna i modern tid, och brukar betraktas som fadern till den moderna skulpturen. Han sökte men kom aldrig in vid de finare konstakedemierna i Paris utan var i stor utsträckning självlärd. Hans unika teknik bestod mycket i att forma sammansatta djupt utskurna ytor i lera och han bröt mot den äldre traditionen av figurativ skulptur vilket också gjorde honom kontroversiell.

Jacques Doillon (f. 1944) är en veteran på den franska filmscenen med drygt 30 långfilmer i ryggen. Han är bland annat känd för att ha presenterat många hyllade skådespelerskor som till exempel Fanny Bastien, Sandrine Bonnaire, Marianne Deicourt, Charlotte Gainsbourg och Juliette Binoche. Många av hans filmer har blivit prisbelönta och rönt stora internationella framgångar; Amoureuse, Le Petite criminel, Ponette, Trop (peu) d´amour.

 

 

Rodin

Titel Rodin

Originaltitel Rodin

År 2017

Längd 119 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Jacques Doillon

Skådespelare Vincent Lindon, Izïa Higelin, Séverine Caneele

Producenter Kristina Larsen

Manus Jacques Doillon

Relaterade: