Rampljus

Chaplin blandar komik, tragik och vemod som ingen annan

Calvero, en gång hyllad komiker men nu en sliten föredetting, räddar en ung dansare från att ta sitt liv. Han tar hand om henne och hjälper henne återfå självförtroende och livslust. Även Calvero återfår sitt självförtroende och han förbereder en comeback, men det går dessvärre inte riktigt som han har tänkt sig …

Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).

TriArt tycker: Chaplin levererar en elegant blandning av humor och vemod i en av sina mest personliga filmer. Det är dessutom den enda filmen där de båda stumfilmsmästarna Keaton och Chaplin gör en scen tillsammans. En anledning att se den bara det.

Rampljus

Titel Rampljus

Originaltitel Limelight

År 1952

Längd 132 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Buster Keaton, Charlie Chaplin, Claire Bloom, Sydney Chaplin

Producenter Charlie Chaplin

Manus Charlie Chaplin

Relaterade: