Racer and the Jailbird

Matthias Schoenaerts och Adèle Exarchopoulos i en stilren "amour noir"

När Gino träffar Bénédicte uppstår kärlek vid första ögonkastet. Passionerat, kravlöst och skrämmande. Hon är racerförare i pappans stall. Gino är en vanlig kille, cool och snygg. Men han döljer något. Hans hemlighet är av den typen som kan hota livet på både honom och hans omgivning. Tillsammans måste de nu kämpa mot ödet, förnuftet och sina egna svagheter för att rädda sin kärlek.

Racer and the Jailbird är en påhittad historia om kärlek och brott, om åtrå och misslyckande. En kärlekstragedi, eller ännu hellre, en ”amour noir”. Jag ser Racer and the Jailbird som del två i min brottstrilogi. Varje del är löst baserad på ett speciellt tillfälle i belgisk kriminalhistoria. Bullhead inspirerades av hormonmaffian. Den här gången har jag inspirerats av ökända Bryssel-gäng och den lika adrenalindrivna racing-världen. Men, precis som med Bullhead, så handlar inte Racer and the Jailbird om de här gängen, eller är en biografi över någon gangster. Grunden i den här historien är en kärlekshistoria mellan en man och en kvinna och det omöjliga i att få den att fungera. Deras kärlek motverkas inte bara av deras personligheter och bakgrund utan också av de slag som ödet ger dem båda.
– Mïchael R. Roskam

Mïchael R. Roskam (f. 1972) är utbildad på St. Lucas Academy of Fine Arts i Bryssel, 2005 tog han examen på Binger Film Institute i Amsterdam med inriktning på manus och manusutveckling. Han har även arbetat som journalist på den flamländska tidningen De Morgen. Racer and the jailbird är hans tredje långfilm efter den Oscarnominerade debuten Bullhead och den Tom Hardy, James Gandolfini, Noomi Rapace-ledda The Drop.

 

Racer and the Jailbird

Titel Racer and the Jailbird

Originaltitel Le fidèle

År 2017

Längd 130 min

Länder Belgien

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Michael R Roskam

Skådespelare Adèle Exarchopoulos, Matthias Schoenaerts

Producenter Pierre-Ange Le Pogam, Bert van Langendonck

Relaterade: