Porträtt av en kvinna i brand

En hisnande vacker filmupplevelse!

Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

Céline Sciamma (f. 1978) långfilmsdebuterade 2007 med Water Lilies, den första delen i hennes växa upp-trilogi. Andra delen var Tomboy (2011) och hon avslutade med Bronshästvinnaren Girlhood (2014). Porträtt av en kvinna i brand (2019) hade  sin premiär i Cannes där den vann bästa manus och Queerpalmen.Ad

TriArt tycker: Sciammas mästerverk är en hypnotisk uppvisning i passionerat filmskapande. Resultatet är en hisnande vacker film som fullkomligt vibrerar av förtryckta känslor, kärlek och längtan. Mästerligt på alla plan.

 

Porträtt av en kvinna i brand

Titel Porträtt av en kvinna i brand

Originaltitel Portrait de la jeune fille en feu

År 2019

Längd 119 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Céline Sciamma

Skådespelare Adèle Haenel, Noémie Merlant

Manus Céline Sciamma

Relaterade: