Pojken med cykeln

Det finns få som skildrar människor i samtidens marginaler med samma tyglade medkänsla och skärpa som Bröderna Dardenne. Pojken med cykeln är inget undantag.

Cyril är 11 år, hans far har lämnat honom på ett barnhem men ska snart återvända för att ta hand om honom. Det tror i alla fall Cyril. Verkligheten ser lite annorlunda ut. Men Cyril är envis som bara ett barn kan vara och är övertygad om att han ska hitta pappan. Den enda som är ärlig mot honom är Samantha som gör sitt bästa för att vinna hans förtroende. En uppgift som inte är helt problemfri.

Belgiens mest hyllade regissörer, Jean-Pierre och Luc Dardenne, började göra film tillsammans redan på 70-talet men det var inte förrän Löftet 1996 som de slog igenom på allvar. Sedan dess har de fördjupat sig ytterligare i berättelser från samhällets botten som går hand i hand med de sargade industri- och gruvområden där filmerna oftast utspelas.

TriArt tycker: En lika osentimental som hjärtskärande historia om att växa upp. Bröderna Dardennes känsla för realism och förmåga att lyfta fram det bästa hos sina skådespelare har sällan varit tydligare än här.

 

Pojken med cykeln

Titel Pojken med cykeln

Originaltitel Le gamin au velo

År 2011

Längd 87 min

Länder Belgien

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Jean-Pierre och Luc Dardenne

Skådespelare Thomas Doret, Cecile De France, Jeremie Renier

Relaterade: