Pina

Wim Wenders gnistrande hyllning till en av den moderna dansens allra främsta koreografer.

Wim Wenders bestämde sig för att dokumentera vännen Pina Bauschs liv redan på 80-talet, men det skulle ta 30 år innan han kom på hur han skulle göra. Han låter helt enkelt Tanztheater Wuppertal återskapa några av Pina Bauschs mer kända verk och fyller ut mellanrummen med att låta dansarna  i hennes ensemble berätta om sin forna ledare. Resultatet är hisnande vackert och man behöver inte vara speciellt insatt i danskonst för att låta sig hypnotiseras av närvaron och energin i den uttrycksfulla koreografin.

Wim Wenders långfilmsdebuterade 1970 med Summer in the City, redan då med Robby Müller bakom kameran. De två kom sedan att samarbeta i några av Wenders finaste stunder som Med Alice på halsen, Den amerikanske vännen och Paris Texas. Wim Wenders tillhör de mer tongivande regissörerna i den 80-talsvåg som kom att kallas ”New German Cinema” och ska man hitta en röd tråd i hans massiva cv så är det förmodligen kärleken till amerikanska roadmovies och musik.

TriArt tycker: En av Wim Wenders bästa på många år. En bokstavligen hisnande upplevelse som inte kräver några förkunskaper i varken dans eller koreografi. Det är bara att luta sig tillbaka, ta in och njuta.

 

Pina

Titel Pina

Originaltitel Pina

År 2010

Längd 103 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Wim Wenders

Skådespelare Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante

Utanför TriArt The Aesthetic language of Pina Bausch

Relaterade: