Pica Pica

Mikael Kristerssons naturklassiker fångar skatans värld så fint att man nästan känner sig som hemma.

Alldeles intill oss pågår skatornas liv, så nära vårt eget att vi nästan inte ser det. Så invävt i vår egen vardag att vi måste stanna och vaggas in i ett annat seende, ett annat tempo för att kunna urskilja det. I skatornas liv är våra liv kulisser, precis som skatorna är en del av de kulisser vi själva omger oss med.

Mikael Kristersson (f. 1947) började filma redan som 13-åring. Efter att ha utbildat sig till filmfotograf på Dramatiska Institutet så har han gjort flera dokumentärer för TV. Pica Pica (1987) var den första av hans filmer som också fick premiär på bio. Han följde upp med den lika hyllade Falkens öga (1998) och 2008 kom Ljusår som bland annat nominerades till Nordiska rådet filmpris. 2010 tilldelades han Region Skånes miljöpris med motiveringen: "För ett långt och tålamodskrävande arbete att förmedla kunskap och känslor förknippade med den skånska naturen i alla dess skeenden".

TriArt tycker: En fängslande insyn i Skatornas liv och en blick på vårt eget ur deras blickar. Pica Pica är en tidlös naturklassiker som håller att ses om och om igen.

Pica Pica

Titel Pica Pica

Originaltitel Pica Pica

År 1987

Längd 87 min

Länder Sverige

Regissör Mikael Kristersson

Relaterade: