Pianot

Jane Campions Guldpalmsvinnare är en feministisk saga i en klass för sig. En upplevelse för alla sinnen och ett minne för livet.

Ada, en stum pianist, lämnar i slutet av 1800-talet det victorianska Scotland för den vilda naturen på Nya Zeeland och ett arrangerat giftermål med nybyggaren Stewart. Med sig på resan har hon sin dotter Flora och sitt högst älskade piano. Till Adas stora förtvivlan tvingas hon skiljas från pianot så snart hon klivit i land och pianot hamnar i händerna på Baines som bor i närheten. Ada ser till en början med avsky på Baines men sakta börjar de närma sig varandra…

Jane Campion (f. 1954) belönades med Guldpalmen för bästa kortfilm på Cannes filmfestival för sin debut Peel 1982. Sju år senare gjorde hon sin första långfilm Sweetie som levde upp till högt ställda förväntningar. Campion befäste framgångarna efter genombrottet En ängel vid mitt bord 1990 med Pianot 1993. Filmen gjorde henne till den första och än så länge enda kvinnliga regissör som vunnit en Guldpalm. Pianot kammande även hem en mängd andra priser och utmärkelser, bland annat 3 Oscar (bästa kvinnliga huvudroll: Holly Hunter, bästa kvinnliga biroll: Anna Paquin samt bästa originalmanus: Jane Campion). De senaste åren har Campion gått över till TV-formatet och gett oss publik- och kritikerrosade TV-serien Top of the lake.

TriArt tycker: Gotisk romantik och djupt melankoliskt mörker blir i händerna på Jane Campion inget annat än en ren sensation från början till slut. Ett visuellt poem och en feministisk saga om förtryck och uppror, om att hänge sig och om konsten att släppa taget men också om begäret, lusten och den omöjliga kärleken. Snart ett kvarts sekel gammal tar den dig fortfarande till platser du aldrig tidigare besökt, både inom dig själv och på duken. Den kryper innanför din hud och stannar där för alltid. (EA)

Pianot

Titel Pianot

Originaltitel The Piano

År 1993

Längd 115 min

Länder Nya Zeeland

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Jane Campion

Skådespelare Harvey Keitel, Sam Neill, Holly Hunter, Anna Paquin

Producenter Jan Chapman

Manus Jane Campion

Relaterade: