Phoenix

Christian Petzold befäster sin ställning som en av Tysklands mest intressanta regissörer just nu.

Sångerskan Nelly Lenz har överlevt Auschwitz och återvänder till Berlin. Hon har ärvt en förmögenhet av sina döda släktingar och hennes judiska väninna Lene vill att de ska emigrera till Palestina. Men först genomgår Nelly en omfattande ansiktsoperation för att dölja resultatet av en skottskada. I ett försök att hitta tillbaka till den hon var innan kriget söker hon efter sin försvunne man. Samme man som Lene misstänker en gång förrådde sin fru. När hon hittar honom känner han inte igen henne. I tron att hon är någon som liknar Nelly övertalar han henne att spela sig själv så att de kan komma över hennes pengar …

Christian Petzold (f. 1960) regidebuterade 1995 med Pilotinnen. Han sedan arbetat inom såväl TV, Teater som film. Hans stora internationella genombrott kom 2012 med Barbara som vann regipriset på Berlins filmfestival. Phoenix är Christian Petzoldz sjätte samarbete med skådespelerskan Nina Hoss.

TriArt tycker: Petzold syr skickligt ihop en osannolik historia till en en noir-doftande dramathriller om skuld och krass överlevnadsmekanism. Nina Hoss är som vanligt utmärkt i huvudrollen och leder vägen i en syrlig allegori om en nation som efter andra världskriget var tvungen att återuppfinna sig själv.

Phoenix

Titel Phoenix

Originaltitel Phoenix

År 2014

Längd 98 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Christian Petzold

Skådespelare Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf

Relaterade: