Phenomena

Dario Argento går all-in med Jennifer Connelly, Donald Pleasence, en rakknivsviftande chimpans och ett överdåd av insekter.

Åtta månader efter att en okänd mördare skurit huvet av en turist, anländer Jennifer Corvino till Schweiz för att inackorderas på en privatskola. En natt blir hon vittne till ett nytt mord och flyr in i skogen. Där hamnar hon hos en entomolog som upptäcker att hon besitter en märklig förmåga att kommunicera med insekter. Kanske kan Jennifers unika egenskaper hjälpa henne att ta reda på vem mördaren är.

Dario Argento (f. 1940) inledde sin karriär som filmkritiker innan han erbjöds att bli medförfattare till Sergio Leones mäktiga Harmonica – en hämnare (1968). Två år senare kom regidebuten Ljudet från kristallfågeln (1970) som blev en omedelbar succe. Han fortsatte utveckla sin våldsamma, men elegant nerviga stil i De nio heta spåren (1971) och Den djävulska fällan (1971) innan han levererade nästa skräckfyllda klassiker Deep Red (1975). Framgångarna fortsatte med Flykten från helvetet (Suspiria) (1977) som med sin suggestivt mardrömslika stämning fortfarande tillhör skräckgenrens absoluta mästerverk. Argento fortsatte visa framfötterna med Tenebre (1982) och Phenomena (1985). Under 90- och 00-talet har Argento fortsatt leverera filmer i jämn takt men med betydligt ojämnare resultat, fjärran från guldåren under 70- och 80-talet.

TriArt tycker: Dario Argento sparar inte på effekterna utan släpper loss en av sina mest skruvade fantasier med Jennifer Connelly i en av sina allra första roller, Donald Pleasence, en rådig chimpans och en svärma av blodtörstiga insekter. Klassisk Argento!

Phenomena

Titel Phenomena

Originaltitel Phenomena

År 1982

Längd 116 min

Länder Italien, Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska, Italienska

Regissör Dario Argento

Skådespelare Jennifer Connely, Daria Nicolodi, Fiore Argento

Producenter Dario Argento

Manus Franco Ferrini, Dario Argento

Relaterade: