A Perfect Day

Fernando Leòn de Aranoa blandar absurd humor, drama och spänning med lätt hand.

En grupp biståndsarbetare försöker få bort en kropp ur en brunn i krigets Balkan. Men det finns ett stort hinder, brunnen ligger mitt i en i allra högsta grad aktiv krigszon. Sophie är nykomlingen som vill hjälpa till, Mambrú har sett allt och vill åka hem, Katya var en gång förälskad i Mambrú, Damir vill att kriget ska ta slut och B vet inte vad han vill. Tillsammans har de allt som krävs för att det här ska bli en helt perfekt dag …

Fernando Leòn de Aranoa blandar absurd humor, drama, spänning och får stabil uppbackning av Tim Robbins, Benicio del Toro, Olga Kurylenko, Melanie Thierry och Fedja Stukan.

Om A Perfect Day hade varit musik så hade den varit punkrock. Snabb, direkt, skitig, en kamp mot klockan, den här filmen har ingen tid att förlora, ingen tid att stanna upp och tänka efter. Den är ute på fältet och vill vara som biståndarbetaren: tuff, motståndskraftig, intuitiv, kvick och direkt. Det finns ingen tid här för att reflektera, att känna skuld eller att sörja. Det finns ingen tid för sympati eller gråt. Det finns bara tid att agera.” - Fernando Leòn de Aranoa

Fernando Leòn de Aranoa (f. 1968) inledde sin karriär som manusförfattare. 1996 regidebuterade han med Familia och blev utsedd till bästa nya regissör på den spanska Goya-galan. Han har sedan gjort en rad spel- och dokumentärfilmer som prisats både i hemlandet och på tunga festivaler som till exempel Berlin och Sundance. 2004 startade han sitt eget produktionsbolag Reposado.

TriArt tycker: Fernando Leòn de Aranoa blandar uppgivenhet med en stor dos galghumor i en verklighetsbaserad skröna om en grupp biståndsarbetares absurda tillvaro. Lika yvigt som charmigt.

 

A Perfect Day

Titel A Perfect Day

Originaltitel A Perfect Day

År 2015

Längd 106 min

Länder Spanien

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Fernando Leòn de Aranoa

Skådespelare Tim Robbins, Benicio del Toro, Olga Kurylenko, Melanie Thierry

Producenter Fernando Lèon de Aranoa

Relaterade: