Pärlemor

”Tro det om ni vill: samme regissör, som sysslat med Lille Fridolf, har gett oss ett stycke värdefull modern historia.” kommenterade Aftonbladets recensent när Pärlemor hade premiär 1961.

Det är 30-tal och depressionstider, när den förmögne fabrikör Waebel drabbas av hjärnblödning.  Hans fru tar över styret av både familj och affärer. Sonen Jan (Thommy Berggren i sin långfilmsdebut) dyrkar sin mor, men tvingas välja sida när han blir förälskad i den fattiga Aina …

Torgny Anderberg (1919-2000) debuterade som skådespelare i Hampe Faustmans Flickan och Djävulen 1944. Det var inledningen på en spretig karriär där han hann med att regissera såväl dokumentärer som spelfilmer vid sidan om sitt skådespelande. Mest känd är han kanske för sina Lilla Fridolf-filmer på 50-talet och den gråtmilda Rännstensungar från 1974. Mot slutet av sin karriär ägnade han sig helt åt dokumentärer, ofta från Sydamerika.

TriArt tycker: Klassklyftor och Romeo & Julia-problem i en flyhänt blandning. Visst, lite övertydligt på sina ställen, men underhållande och lyfts av fina skådespelare som Inga Tidblad, Gio Petré, Edvin Adolphson och Isa Quensel.

Pärlemor

Titel Pärlemor

Originaltitel Pärlemor

År 1961

Längd 99 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Torgny Anderberg

Skådespelare Inga Tidblad, Mimmo Wåhlander, Thommy Berggren

Relaterade: