Paradistorg

Gunnel Lindbloms mäktiga regidebut är en svidande uppvisning i bittra familjekonflikter och spruckna fasader.

Paradistorg är en vacker grosshandlarvilla fylld av snickarglädje och familjehistoria. Hit kommer Katha varje sommar och hoppas att få uppleva den idyll som hon minns från barndomen. Men påfrestande traditioner, skavande familjeband och själsliga sår är svåra att komma undan. När Kathas gamla väninna Emma kommer på besök och reagerar mot Kathas försök att stänga ute omvärlden under sommarmånaderna är det droppen som får bägaren att rinna över.

Gunnel Lindblom (f. 1931) utbildade sig på Göteborgs stadsteater innan hon filmdebuterade som skådespelare 1952 i Gustaf Molanders Kärlek. Hon arbetade sedan med Ingmar Bergman på Malmö stadsteater. Bland annat spelade hon en uppmärksammad Gretchen i Faust. Samarbetet med Bergman kom att resultera i sex filmer, flera teateruppsättningar, radiopjäser med mera. Han var också en drivande kraft till Gunnel Lindbloms regidebut och var också filmens producent. Filmen blev en av svensk 70-talsfilms största utomlandsframgångar. Birgitta Valberg vann en välförtjänt guldbagge för sin roll som Katha.

TriArt tycker: På många sätt fungerar Paradistorg som en tidsresa in i 70-talet, men vänskapsskildringen sticker fortfarande ut som en av de skarpare i svenska film. Det är lätt att förstå varför Bergman brann för denna, men Gunnel Lindblom står inte i hans skugga utan med två självständiga ben bredvid.

Paradistorg

Titel Paradistorg

Originaltitel Paradistorg

År 1977

Längd 111 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Gunnel Lindblom

Skådespelare Birgitta Valberg, Sif Ruud, Per Myrberg, Holger Löwenadler

Producenter Ingmar Bergman

Manus Ulla Isaksson, Gunnel Lindblom

Relaterade: