Pans Labyrint

Guillermo del Toro släpper loss fantasin, slipar tekniken och bjuder på en vacker vuxensaga som inte liknar något annat.

Spanien 1944, skuggorna från inbördeskriget ligger tunga över landet och fascisterna har makten. Ofelia flyttar med sin familj till en stuga på landet där hennes styvfar är utsänd för att slutgiltigt besegra motståndsrörelsen i området. Där ligger också en uråldrig labyrint, som Ofelia börjar utforska. Längst in vaktar en knarrig gammal faun som avslöjar att hon egentligen är en prinsessa som måste utföra tre svåra uppdrag innan hon kan återvända till sitt sagorike. Samtidigt ökar pressen på Ofelia i den vanliga världen där hennes styvfar blir allt grymmare i sina metoder att krossa sina motståndare.

Guillermo del Toro visade redan i debuten Cronos att han vågade ta ut svängarna visuellt. Tillsammans med fotografen Guillermo Navarro har han utvecklat ett eget bildspråk som sedan han har finslipat i filmer som Hellboy, Devil’s Backbone och inte minst Pans Labyrint.

TriArt tycker: Del Toro kapar alla skyddsnät och bjuder på en hjärtskärande saga lika vacker som obehaglig.

"Jag var 16 år då jag såg Pans Labyrint på bio. Guillermo del Toro gav mig en filmupplevelse utan dess like. Ofelia flyttar till en stuga med sin familj under det spanska inbördeskriget på 40-talet. Hennes extremt obehaglige fascist till styvfar har i uppdrag att bekämpa motståndsrörelsen i landet. När Ofelia börjar utforska den stora labyrinten som ligger i skogen hamnar hon mitt i en övernaturlig värld där hon måste utöva sin egen kamp genom uppdrag från labyrintens väktare. Sättet del Toro varvar det sorgliga och spännande historiedramat med den fascinerande och skrämmande världen som Ofelia hamnar i är helt lysande. Av någon märklig anledning tror jag inte att jag har sett filmen sen jag såg den för över tio år sen. Men filmen och särskilt bilden av den skräckinjagande bleka mannen med ögon i sina handflator sitter fortfarande kvar i minnet. Jag brukade skrämma min lillebror med bilden på honom. Stackars lillebror, men fan vad creepy och bra Pans Labyrint är!" - Nora Bremer Øvrebø

Pans Labyrint

Titel Pans Labyrint

Originaltitel El labyrinto del faun

År 2006

Längd 119 min

Länder Spanien

Undertexter Svenska

Språk Spanska

Regissör Guillermo del Toro

Skådespelare Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi Lopez

Utanför TriArt The Nerdwriter analyserar Pans labyrint, Michael Atkinson om Pans labyrint

Relaterade: