Öga för öga

Stenhård 70-talsaction från film noir-mästaren Edward Dmytryk

John Kinsdale (Kennedy) arbetar för NATO som datatekniker. En dag kommer han hem och hittar sin familj brutalt mördad av internationella terrorister. Med sitt liv ödelagt har han bara ett mål: att utrota terroristerna personligen – öga för öga och tand för tand.

Edward Dmytryk (1908 - 1999) slog igenom på 40-talet med en rad fina film noir-rullar som exempelvis Mord, min älskling (1944), Djungelpartisaner (1945) och mästerverket Hämnden är rättvis (1947) för vilken han fick en välförtjänt Oscarnominering. Dessvärre fick karriären ett abrupt slut samma år då han tillsammans med ”The Hollywood ten” vägrade vittna i McCarthys kommunistjakt. Dmytryk dömdes till fängelse. Det skulle ta fem år innan han fick filma igen och då med en rad lågbudgetfilmer. 1954 gjorde han stor comeback med Myteriet på Caine (Bogart-versionen) som blev en stor succé och Oscarnominerades för bästa film och regi. Öga för öga blev Dmytryks sista film.

TriArt tycker: Edward Dmytryks sista långfilm är kanske inte den mest originella actionrökaren från 70-talet, men den levererar vad den ska med råge. Har man dessutom ett soundtrack signerat Ennio Morricone och en George Kennedy i snygg kavaj springandes i full fart mellan europeiska landmärken, ja då är man ok i vår bok.

Öga för öga

Titel Öga för öga

Originaltitel The Human Factor

År 1975

Längd 92 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Edward Dmytryk

Skådespelare George Kennedy, Rita Tushingham, John Mills