Nosferatu - nattens vampyr

"Listen. The children of the night make their music."

Herzog hyllar Murnaus mäktiga stumfilmsklassiker och släpper loss en intensiv Klaus Kinski i rollen som den mytomspunne greve Dracula. Mäklaren Jonathan Harker får i uppdrag att åka till Transylvanien för att skriva kontrakt med den mystiske greven. Under resans gång ser han flera tecken på att det är något som inte stämmer. Men inte förrän han når fram till det ödsliga slottet, och en blek adelsman med vassa tänder öppnar porten, inser han att det är försent att vända om …

Werner Herzog (f. 1942) var under 70-talet, tillsammans med Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta, Volker Schlöndorff och Wim Wenders, en av fixstjärnorna i det som brukar kallas den nya tyska filmvågen. Han långfilmsdebuterade 1968 med Lebenszeichen och med filmer som Dvärgar har också varit små (1970), Aguirre – Guds vrede (1972), Kaspar Hauser – Var och en för sig och Gud mot alla (1974), Woyzeck (1979) och Fitzcarraldo (1982) i ryggen tillhör han de mer kompromisslösa regissörerna i sin generation.

TriArt tycker: I sin andra film tillsammans tar den legendariska duon Herzog/Kinski avstamp i FW Murnaus klassiker från 1922 och skapar en helt egen version fylld av vemod, skönhet och krypande obehag.

Titel Nosferatu - nattens vampyr

Originaltitel Nosferatu: Phantom der Nacht

År 1979

Längd 107 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Werner Herzog

Skådespelare Bruno Ganz, Klaus Kinski, Isabelle Adjani

Producenter Werner Herzog

Manus Werner Herzog

Relaterade: