Nattportieren

Liliana Cavanis tidlösa klassiker provocerar fortfarande

1957, det har gått 12 år sedan andra världskriget slutade. SS-officeren Max har ägnat tiden åt att sopa igen bevisen från det förflutna och funnit en ny tillvaro som nattportier. Men plötsligt dyker Lucia upp på hans hotell. Hon överlevde förintelselägret där Max arbetade och är vittne till hans grymma brott. Men de smärtsamma minnena från lägret är komplexa och det dröjer inte länge förrän de två återupptar sin sadomasochistiska relation.

Liliana Cavani (f. 1933) inledde sin filmkarriär med att göra historiska dokumentärer åt RAI. Bland annat gjorde hon en av de allra första serierna som beskrev Nazismens uppgång och fall. Hon långfilmsdebuterade 1966 med den Rossellini/Pasolini-färgade Fransesco d’Assisi, men det var hennes tredje film – Nattportieren - som skulle bli det definitiva genombrottet och den film som hon alltid kommer att förknippas med. Hennes senaste film – Ripley’s Game – hade premiär 2002.

TriArt tycker: Ett av filmhistoriens mest vågade upplägg som landar rätt tack vare mästerliga insatser av Dirk Bogarde och Charlotte Rampling, som gör sin kanske mest ikoniska roll i karriären. Febrigt, störande, fascinerande och tidlöst!

Nattportieren

Titel Nattportieren

Originaltitel Il portiere di notte

År 1974

Längd 118 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Liliana Cavani

Skådespelare Charlotte Rampling, Dirk Bogarde, Philippe Leroy

Manus Liliana Cavani, Italo Moscati

Relaterade: