Monsieur Verdoux

Pengar, bröllop, mord

Efter 30 år som bankman blir Henri Verdoux uppsagd. För att klara försörjningen av sin familj bestämmer han sig för att ta till extrema åtgärder. Med sluga lögner lockar han till sig kvinnor och mördar dem ...

Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).

TriArt tycker: Publiken svek vid premiären, men under åren har Chaplins mest kontroversiella film fått upprättelse. En mörkt elegant komedi som visar en annan, bistrare Chaplin än vad vi är vana vid.

Monsieur Verdoux

Titel Monsieur Verdoux

Originaltitel Monsieur Verdoux

År 1947

Längd 124 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Charlie Chaplin, Martha Raye, Isobel Elsom, Robert Lewis

Producenter Charlie Chaplin

Manus Charlie Chaplin

Relaterade: