MonaLisa Story

En kärlekshyllning, en sorgesång och en människoskildring som både skakar om och berör.

”Jag föddes påtänd”. Orden kommer från MonaLisa som kämpar med att lägga heroinet på hyllan. Dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt har följt den hårt prövade, men långt ifrån knäckta, MonaLisa under åtta år. Resultatet är en lika ärlig som rå film om en kvinnas kamp mot sig själv och världen.


”För snart tio år sedan träffade jag filmens huvudkaraktär MonaLisa i Malmö. Hon var då tung heroinist och kämpade varje dag för att överleva. Jag blev nyfiken på vem hon var, och varför hennes liv såg ut som det gjorde? Det blev starten till filmprojektet MonaLisa Story. Genom år av filmande, forskande och tillitsbygge har jag fått tillträde till en värld som är svår att ta sig in i, där jag har följt MonaLisa under åtta år. Min förhoppning är att filmen kan bidra till insikter och djupare förståelse för människor som är i liknande situation som MonaLisa. Att den visar hur svårt det är att bryta destruktiva mönster, och hur mycket biologiska band och det sociala arvet kan betyda. Det finns en vardag i varje värld, och det finns en människa bakom varje ”missbrukare”, med känslor, drömmar och anhöriga. Genom MonaLisas modiga berättelse skildras inte bara en enskild människas livsöde utan också en rad aktuella samhällsproblem. I dagens Sverige lever över en halv miljon människor med ett missbruk av alkohol eller droger och de senaste tio åren har narkotikadödligheten mer än fördubblats. Den här filmen kan bidra till att bryta tabu, stigma och öppna upp för samtal där man kan diskutera vad som kan göras för att förbättra hjälpen till dessa människor och deras anhöriga så att chanserna till ett friskare liv ökar.”– Jessica Nettelbladt

Jessica Nettelbladt (f.1972)har i över ett decennium belyst sociala och existensiella frågor i filmer, TV och radio. Bland annat har hon undersökt ämnen som utsatta barn, psykisk sjukdom, hemlöshet och prostitution. Hennes förra dokumentära långfilm Jag är min egen Dolly Parton hyllades av kritiker och visades på biografer, TV och filmfestivaler nationellt och internationellt. Med sin senaste film MonaLisa Story vill Jessica bidra till ökad förståelse för missbrukets anatomi och samtidigt väcka frågor kring det sociala arvet och samhällets ansvar.

TriArt tycker: En av Jessica Nettelbladts största styrkor som filmare är hennes förmåga att komma nära sina huvudpersoner. I MonaLisa får vi följa med på en gripande livsresa fylld av misär, kärlek och, faktiskt, hopp.  

 

MonaLisa Story

Titel MonaLisa Story

Originaltitel MonaLisa Story

År 2015

Längd 90 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Jessica Nettelbladt

Producenter Jessica Nettelbladt

Relaterade: