Moderna tider

I sitt sista framträdande som ”The little tramp” bjuder Chaplin på en tidlös uppvisning i komisk akrobatik och socialt patos.

Charlie arbetar på en stor fabrik och är en liten kugge i ett stort maskineri. Arbetet är monotont och till sist orkar han inte mer utan får ett sammanbrott. Det är startpunkten för en serie händelser som leder honom till så väl kärlek, fängelse och en hel del knas däremellan.

Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).

TriArt tycker: Ja, vad ska man säga. Det är Chaplin på sitt allra bästa humör. En påhittig berg-och dalbana fylld av samhällskritik, humoristiska infall, humanism och akrobatik av den högre skolan. En genuin klassiker!

Moderna tider

Titel Moderna tider

Originaltitel Modern Times

År 1936

Längd 87 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Paulette Goddard, Charlie Chaplin, Henry Bergman, Chester Conklin

Producenter Charlie Chaplin

Manus Charlie Chaplin

Relaterade: