Minnen av min mamma

Marco Bellocchio är tillbaka med en vemodig historia om att konfrontera sitt förflutna

Turin 1969. Nioårige Massimos idylliska barndom slås i spillror när hans mamma mystiskt går bort. Han vägrar acceptera förlusten. Åren går och Massimo blir en framgångsrik journalist. Men efter att ha rapporterat om kriget på Balkan drabbas han av panikattacker och när det är dags att sälja föräldrahemmet tvingas han återvända till sitt förflutna och konfrontera det en gång för alla.

Marco Bellocchio, född 1939 i Piacenza, har över 40 filmer bakom sig. Genom hela sin karriär har Bellocchio utforskat det socialt och politiskt motsägelsefulla Italien och hans filmgärning är djupt sammanflätad med en komplex italienska historia. Genombrottet kom redan 1965 med Nävarna i fickan och under 2000-talet har gjort stort avtryck med filmer som Buongiorno, notte, Vincere och Dormant Beauty. Marco Bellocchio belönades med Guldlejonet för sin livsgärning vid Venedigs filmfestival 2011.
Minnen av min mamma var öppningsfilm i Quinzaine des Réalisateurs vid filmfestivalen i Cannes förra året. Filmen bygger på Massimo Gramellinis bästsäljande roman Sweet Dreams, Little One.

TriArt tycker: Bellocchio fortsätter att utforska familjer i olika skepnader under en era av radikal förändring i Italien. I Minnen av min mamma levererar han en bistert sentimental historia finkänsligt kryddad med både vemod och sorg.

 

Minnen av min mamma

Titel Minnen av min mamma

Originaltitel Fai bei sogni

År 2016

Längd 134 min

Regissör Marco Bellocchio

Skådespelare Valerio Mastandrea, Bérenice Béjo, Barbara Ronchi

Producenter Beppe Caschetto

Manus Valia SAnto, Edoardo Albinati, Marco Bellocchio

Relaterade: