Metropolis

Expressionistisk science-fiction av finaste sort!

Fritz Langs klassiker är en visuell uppvisning vars inflytande inte går att överdriva. I framtidsstaden Metropolis styr de rika industrimagnaterna från sina höga torn medan arbetarna sliter med maskineriet som håller staden igång. Men missnöjet gror och när uppfinnaren Rotwang skapar en robot som eldar på massorna i underjorden så är revolutionen ett faktum …

Fritz Lang (1890-1976) utbildade sig till civilingenjör innan han 1913 bytte till en mer konstnärlig inriktning och började studera konst i Paris. Han stred i första världskriget och blev skadad tre gånger innan han hemförlovades 1918. Han regidebuterade 1919 med Halbblut och blev snabbt ett av de största namnen inom den tyska expressionismen. Efter att Nazisterna tagit makten i Tyskland och Langs filmer censurerades emigrerade han till USA. Då hade han redan skrivit in sig i filmhistorien genom filmer som Metropolis, M och Dr. Mabuse - spelaren. Hans flytt till Hollywood hade stor betydelse, inte minst för Film Noir-genren.

TriArt tycker: Ett banbrytande visuellt spektakel som förutom att ha gjort ett tydligt intryck på en rad filmer, inte minst Blade Runner och Matrix, också gett oss sinnebilden för den galne vetenskapsmannen. Med över 90 år på nacken är det fortfarande en filmisk upplevelse utöver det vanliga. Helt enkelt en klassiker på alla plan.

Metropolis

Titel Metropolis

Originaltitel Metropolis

År 1927

Längd 139 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Fritz Lang

Skådespelare Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Manus Fritz Lang, Thea von Harbou

Relaterade: