Med våldets rätt

Klaustrofobisk fängelse-noir signerad Jules Dassin

På det överbelagda Westgate Penitentiary är våld och rädsla vardag. Fängelsedirektören har sedan länge tappat kontrollen och fängelset styrs av interner och hårdhänta vakter. Joe Collins tillhör de mer hårdhudade fångarna och är en vagel i ögat på den sadistiska fångvaktaren Munsey. Efter en extra hård behandling bestämmer sig Joe och hans medfångar för att sätta en riskabel flyktplan i verket. En plan som har alla möjligheter att urarta till ett blodbad.
 
Jules Dassin (1911-2008) arbetade bland annat som assistent åt Alfred Hitchcock innan han 1941 regidebuterade på egen hand med kortfilmen The Tell-tale Heart. Långfilmsdebuten Nazi Agent kom året efter. Men det skulle dröja ytterligare några år innan han blev ett etablerat namn i film noir-genren med filmer som Med våldets rätt (Brute Force), Storstad (The Naked City) och Tjuvarnas marknad (Thieves Highway). Dassin blev medlem i kommunistpartiet på 30-talet, men lämnade det när Stalin slöt pakten med Hitler 1939.  Medlemskapet innebar dock att han svartlistades under McCarthy-eran vilket satte stopp för hans Hollywood-karriär. Istället flyttade han till Frankrike och 1955 gjorde han en mäktig comeback med Rififi, en av de mest inflytelserika Heist-filmerna någonsin.

TriArt tycker: Råheten i Med våldets rätt väckte upprörda känslor när den släpptes 1947 och Burt Lancaster, som slagit igenom stort med debuten Hämnarna året innan, befäste sin roll som ensam hårding. En roll han sa sig ha anammat under sin uppväxt i East Harlem där ”han lärde sig att slåss innan han lärde sig gå”. Filmen tillhör fortfarande de mest hårdkokta noir-titlarna och satte en standard för fängelsefilmer som fortfarande gäller.

 

Med våldets rätt

Titel Med våldets rätt

Originaltitel Brute Force

År 1947

Längd 98 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Jules Dassin

Skådespelare Burt Lancaster

Producenter Mark Hellinger

Manus Richard Brooks

Utanför TriArt Michael Atkinson om Med våldets rätt

Relaterade: