Louder Than Bombs

Fingertoppskänsligt familjedrama sömlöst sammansatt av Joachim Trier

Jonah återvänder hem tre år efter att hans mor, en berömd krigsfotograf, omkommit i en bilolycka. För första gången sedan begravningen tvingas han tillbringa tid med sin far och yngre bror för att gå igenom moderns fotografier inför en kommande utställning. Under arbetet kommer det fram nya omständigheter kring olyckan som ger en annan bild av den kvinna som de trodde att de kände så väl. Gamla minnen och konflikter väcks till liv, men nu i ett annat sken.

Louder Than Bombs vann Bronshästen för bästa film på Stockholm Filmfestival

Joachim Trier (f.1974) inledde sin karriär som tonåring med att göra skateboard-filmer. Han utbildade sig sedan på danska European Film College och brittiska National Film & Television School. 2006 långfilmsdebuterade han med Repris, en film som fick branschtidningen Variety att utse honom till en av ”10 directors to watch”. Uppföljaren Oslo 31 augusti premiärvisades på filmfestivalen i Cannes befäste hans position som en av de mer intressanta regissörna att hålla ögonen på. Louder Than Bombs är hans första engelskspråkiga film.

TriArt tycker: Joachim Trier tar ännu ett steg in i den internationella regi-eliten med ett hudnära familjedrama som rör sig sömlöst mellan verklighet, drömmar, tankar och återblickar. Melankoliskt, insiktsfullt och väldigt, väldigt snyggt.

"Louder Than Bombs är otroligt personlig för mig och lite filosofisk. Men det var också den sämsta typen av film att göra i det filmklimat som vi har idag. Alla sa att det är ingen som vill se det här. En film om sorg och familj. Men jag är glad att vi kämpade på. Jag fick jobba med några av världen bästa skådespelare och lärde mig massor. Vi fick göra den på en stor budget, 11 miljoner dollar och jag hade final cut. Den blev precis som jag ville, men den fick ett blandat mottagande. Några var besvikna och klagade på att den var mindre personlig för att den var inspelad i USA. Nu när det har gått ett tag så tänker jag, skit i det. För mig är det nog det mest personliga som jag har gjort och det är den filmen som de som står mig närmast omfamnar mest. Den betyder mycket för många i mitt liv. Den var svår att göra, det tog alldeles för lång tid och det finns säkert många saker som jag kunde ha gjort bättre. Fast det var skönt att ha gjort Oslo 31 augusti innan jag började jobba med Isabelle Huppert och de andra. Det var ju för övrigt Oslo som fick henne att vilja arbeta med mig. Så livet blir som det blir." - Joachim Trier

 

Louder Than Bombs

Titel Louder Than Bombs

Originaltitel Louder Than Bombs

År 2015

Längd 110 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Joachim Trier

Skådespelare Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg, Isabelle Huppert, Devin Druid

Relaterade: