Ljudet från kristallfågeln

Dario Argentos svidande snygga debut är en milstolpe inom skräckgenren.

Den amerikanske författaren Sam Dalmas bli vittne till ett brutalt mordförsök. Han lyckas skrämma iväg angriparen och den överfallna kvinnan överlever. Men det är något som inte stämmer. Något som Sam känner att han har missat. En detalj som nu riskerar att göra honom till nästa offer …

Dario Argentos långfilmsdebut var med och befäste den italienska giallo-genren och är fortfarande en lika effektiv som elegant upplevelse.

Dario Argento (f. 1940) inledde sin karriär som filmkritiker innan han erbjöds att bli medförfattare till Sergio Leones mäktiga Harmonica – en hämnare (1968). Två år senare kom regidebuten Ljudet från kristallfågeln (1970) som blev en omedelbar succe. Han fortsatte utveckla sin våldsamma, men elegant nerviga stil i De nio heta spåren (1971) och Den djävulska fällan (1971) innan han levererade nästa skräckfyllda klassiker Deep Red (1975). Framgångarna fortsatte med Flykten från helvetet (Suspiria) (1977) som med sin suggestivt mardrömslika stämning fortfarande tillhör den skräckgenrens absoluta mästerverk. Argento fortsatte att visa framfötterna under 80-talet med bland andra Tenebre (1982) och Phenomena (1985). Under 90- och 00-talet har Argento fortsatt leverera filmer i jämn takt men med betydligt ojämnare resultat, fjärran från guldåren under 70- och 80-talet.

TriArt tycker: Dario Argento hittade formen redan i debuten. Nervig spänning och stiliserat våld i en skrämmande effektiv blandning.

Ljudet från kristallfågeln

Titel Ljudet från kristallfågeln

Originaltitel L'uccello dalle piume di cristallo

År 1970

Längd 98 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska, Italienska

Regissör Dario Argento

Skådespelare Tony Musante, Suzy Kendall, Enrico Maria Salerno

Producenter Salvatore Argento

Manus Dario Argento

Relaterade: