Livets vår

I ett försök att upprepa de sydamerikanska framgångarna med Hon dansade en sommar bestämde sig Arne Mattson att spela in Livets vår i Argentina. Det gick väl si så där rent publikmässigt. Men huvudrollen fick beröm i Expressen som förvånat konstaterade ”Folke Sundquist är faktiskt bättre på spanska än på svenska. Hur nu det kan komma sig?”.

Livets vår är en klassisk Romeo och Julia-historia. Den fattiga Elisa blir förälskad i Marcelo vars far tillhör stadens mer förmögna. Familjerna ligger i fejd med varandra sedan många år och det unga paret planerar att rymma tillsammans för att komma undan hatet.

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) och  Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: Livets vår når kanske inte samma höjder som Hon dansade en sommar, men charm och omgivningar balanserar resultatet till en varmt romantisk och klart sevärd historia.

Livets vår

Titel Livets vår

Originaltitel Primavera de la vida

År 1957

Länder Sverige, Argentina

Undertexter Svenska

Språk Spanska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Nicole Berger, Folke Sundquist, Pedro Laxalt

Relaterade: