Little Shop of Horrors

När Roger Corman följde upp sin A Bucket of Blood med ultralågbudgetkomedin Little Shop of Horrors anade han knappast att den några decennier senare skulle göras om till såväl Broadwaymusikal, en film i mångmiljonklassen och tecknad serie. Inte illa för endast två (!) dagars inspelning.

Seymor Krelboin är en fattig kille som jobbar på Mushnicks blomsteraffär. Han gillar att experimentera med plantorna och har lyckats framställa en ny typ som verkar mycket lovande. Om det inte vore för en enda liten sak, den livnär sig på blod och människokött …

Little Shop of Horrors var av naturliga skäl inte en omedelbar succé. Den byggde sitt rykte genom otaliga TV-visningar på 60-talet. Jack Nicholsons biroll som smärtsugen tandläkarpatient minskade knappast nyfikenheten på filmen.

Roger Corman (f. 1926) tillhör filmvärldens mer flitiga aktörer. Förutom de närmare 60 filmer som han har regisserat så har han producerat någonstans kring 385 filmer. Ett stående skämt i Hollywood lär lyda att Corman kan förhandla om en produktion från en telefonhytt, spela in den i samma hytt och finansiera den med växelmynten han får tillbaka. Han är dessutom känd för att ha ett fint öga för att se talang och har varit med och sparkat igång karriären för bland andra Jonathan Demme, Francis Ford Coppola, Ron Howard, John Sayles, James Cameron och Martin Scorsese för att nämna några.

TriArt tycker: En lättsam satir över 50-talets b-skräckisar, som ju Roger Corman själv var skyldig till mer än en handfull av. Överdosen av nollställd humor gör Little Shop of Horrors till en föregångare i den genre som två decennier senare skulle ge upphov till bland annat Airplane och Nakna pistolen-serien.

Little Shop of Horrors

Titel Little Shop of Horrors

Originaltitel Little Shop of Horrors

År 1960

Längd 70 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Roger Corman

Skådespelare Jonathan Haze, Jackie Joseph, Jack Nicholson

Relaterade: