Lindy the Return of Little Light

En närgången film om identitet och skam och att våga stå upp för sig själv.

Debuterande Malmöfilmaren Ida Persson Lännerberg har under fyra år följt och filmat den hyllade artisten Lindy Larsson i en avgörande period i hans liv. Lindy växte upp i en liten småländsk bruksort. Han har alltid fått höra att det han är - är fel. För att överleva flydde han in i en fantasi där han var superhjälten Little Light, en pojke som kunde sprida ljus över världen.
 
När jag träffade Lindy första gången hände det någonting med mig. Hans historia var helt olik min och ändå kände jag så väl igen mig i det han berättade om att känna sig annorlunda. Jag vill med filmen vill starta en diskussion om skam och vad den gör med människor. Och vad som händer när en människa till slut får nog och lägger skammen där den hör hemma, säger regissören Ida Persson Lännerberg.
 
Som barn var Lindy Larsson liten, spinkig, flickig. Dessutom kom han från en familj som hade samhällets ögon på sig. Från 1500-talet och ända in i våra dagar har resandefolket jagats av myndigheter och utsatts för diskriminering och övergrepp. Det har gjort att många resande fortfarande håller tyst om sin bakgrund.
 
"Du är inte värdig att bli förälder.” ”Du förorenar det svenska folket."  Det var ju vad min släkt fick höra, av vissa. Det är inte så konstigt att man är rädd för att berätta vem man är eller skäms över vem man är eller försöker hålla det hemligt, berättar Lindy i filmen.
 
För att skydda sin familj och dem han älskar har Lindy bestämt sig för att aldrig mer prata om sin bakgrund. Men en dag får han en fråga som förändrar allt. Frågan kommer från The Maxim Gorki Theater i Berlin som vill att han ska ställa sig på en scen och göra det svåraste av allt - att berätta sin egen historia.
 
Lindy Larsson är mitt uppe i ett internationellt genombrott. Filmen fångar honom, inte bara i sökandet efter en identitet, utan också när han tar klivet ut på den internationella arenan – i bokstavlig bemärkelse.
 
Regissören Ida Persson Lännerberg:
– För mig personifierar Lindy mod. Han är en självlysande person som har gett mig kraft att våga vara mer av mig själv. Jag är övertygad om att han med sin styrka kan bli en superhjälte, en Little Light, även för andra som kämpar med att våga bryta normer och bli respekterade precis som de är.
 
Filmen var en av åtta nominerade i tävlan om Tempo Documentary Award i Stockholm i mars.

 

Lindy the Return of Little Light

Titel Lindy the Return of Little Light

Originaltitel Lindy the Return of Little Light

År 2019

Längd 72 min

Länder Sverige

Språk svenska

Regissör Ida Persson Lännerberg

Producenter China Åhlander

Relaterade: