Lille Fridolf och jag

”Rune Moberg är försiktig nog att överdriva och karikera. Därmed bryter han udden av elakheten och låter det dråpliga få företräde. På det sättet kan alla skratta hjärtligt och utan bismak” - E S i SvD 1956

Efter succén med Rune Mobergs munviga radioserie var det bara en tidsfråga innan det hela skulle överföras till vita duken. Lille Fridolf och jag är den första i en kvartett, på sin tid omåttligt populära, filmer med Douglas Håge och Hjördis Petterson i huvudrollerna. Missförstånden haglar i backen när Fridolf och Selma får ett oväntat besked från sin dotter Maggan som ska komma hem och presentera ”lillen”. När den första chocken har lagt sig bestämmer sig Fridolf för att strunta i om folk skvallrar och beger sig ut för att handla babysaker.

Torgny Anderberg (1919-2000) debuterade som skådespelare i Hampe Faustmans Flickan och Djävulen 1944. Det var inledningen på en spretig karriär där han hann med att regissera såväl dokumentärer som spelfilmer vid sidan om sitt skådespelande. Mest känd är han kanske för sina Lilla Fridolf-filmer på 50-talet och den gråtmilda Rännstensungar från 1974. Mot slutet av sin karriär ägnade han sig helt åt dokumentärer, inte sällan från Sydamerika.

TriArt tycker: Lika charmigt som oförargligt folklustspel med en imponerande samling namnkunniga skådespelare i både huvud- och biroller. Efter att Douglas Håge gick bort 1959 lade man ner planerna på ytterligare filmer i Fridolf-serien.

Lille Fridolf och jag

Titel Lille Fridolf och jag

Originaltitel Lille Fridolf och jag

År 1956

Längd 98 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Torgny Anderberg

Skådespelare Douglas Håge, Hjördis Petterson, Inga Gill

Relaterade: