Lille Fridolf blir morfar

”Fridolf är barnsligt enkel, men står dock på en annan nivå än Åsa-Nissarna och Nittiettorna Karlsson” Robin Hood, Stockholmstidningen 1957

I den andra filmen om toffelhjälten Fridolf har Meg Westergren ersatt Inga Gill i rollen som Maggan och Per Gunvall har tagit över regin. I övrigt är sig mycket likt och titeln säger det mesta om vad det handlar om – Lille Fridolf blir morfar. Något man kryddar friskt med lösnäsehumor, förväxlingar och missförstånd.

Per Gunvall (1913-1995) inledde sin karriär med att skriva manus och göra kortfilmer och beställningsfilmer som till exempel Hu! (kan ses HÄR) och Direktören är upptagen (kan ses HÄR). Han regisserade fem långfilmer med varierande framgång. Bland annat gjorde han den allra första Pippi Långstrump-filmen. En film som Astrid Lindgren dock tog avstånd från, delvis beroende på att man valde en 25-åring (Viveca Serlachius) till huvudrollen.

TriArt tycker: Snäppet svagare än Lille Fridolf och jag som kom året innan, men fortfarande sevärd inte minst för birollslistan som imponerar med Georg Rydeberg, Elof Ahrle, Sif Ruud och Torsten Lilliecrona för att nämna några.

Lille Fridolf blir morfar

Titel Lille Fridolf blir morfar

Originaltitel Lille Fridolf blir morfar

År 1957

Längd 101 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Per Gunvall

Skådespelare Douglas Håge, Hjördis Petterson, Meg Westergren

Relaterade: