Låt den rätte komma in

John Ajvide Lindqvists berättelse om en 12-årig pojke som hittar sin odödliga bästa vän i Eli, en vampyr, har blivit en internationell kultklassiker. En visuell och atmosfärisk knock-out.

Oskar är en osäker och blyg 12-åring i Blackeberg. En kväll träffar han Eli, som  har flyttat in i vägg i vägg med Oskar och hans mamma. Elis vänskap bygger upp Oskars självförtroende. Det är något udda kring Eli, men Oskar registrerar inte vad förrän hon avslöjar för honom att hon inte alls är en flicka.

Tomas Alfredson (f. 1965) deltog som barn i sin pappas, Hasse Alfredson, filmer och kan bland annat ses i en liten roll i Äppelkriget. Alfredson jobbade i början av karriären inom TV och har bland annat regisserat tv-serien om Bert. Han låg även bakom filmatiseringen av serien, Bert: Den siste oskulden, för vilken han belönades med en Guldbagge för bästa regi. 1999 blev han medlem i Killinggänget och regisserade bland annat Torsk på Tallinn samt komedigruppens enda långfilm Fyra nyanser av brunt, som belönades med fyra Guldbaggar, bland annat bästa regi. Låt den rätte komma in blev Alfredsons internationella genombrott och han följde upp med John Le Carré-filmatiseringen Tinker Tailor Soldier Spy. Härnäst blir han aktuell med en filmatisering av Jo Nesbøes The Snowman med Michael Fassbender i huvudrollen.

TriArt tycker: En fantastisk filmatisering och en välbehövlig nyskapande injektion i vampyrfilmsgenren. Alfredson och fotografen Hoyte Van Hoytema skapar en effektivt tät och rå atmosfär i Oskar och Elis Blackeberg.

Låt den rätte komma in

Titel Låt den rätte komma in

Originaltitel Låt den rätte komma in

År 2008

Längd 115 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Tomas Alfredsson

Skådespelare Kåre Hedenbrant, Lina Leandersson, Per Ragnar

Producenter Carl Molinder, John Nordling

Manus John Ajvide Lindqvist