Kvinnors väntan

Ingen åker hiss som Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand

I släkten Lobelius skärgårdsvilla sitter fyra svägerskor och väntar på att deras män ska komma med båten från Stockholm. De fördriver tiden med handarbete och småprat som snart övergår i förtroligheter kring sina respektive äktenskap.

Eva och Gunnar var erfarna komediaktörer och visste precis hur slipstenen skulle dras. Att denna lilla övning i det trånga rummets teknik och estetik blev rolig, är helt deras förtjänst.” – Ingmar Bergman i Bilder

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: I Bergmans episod-komedi är det inte helt oväntat Gunnar Björnstrand och Eva Dahlbeck som glänser mest med sina elegant yttrade syrligheter. Något de skulle finslipa till perfektion i En lektion i kärlek som kom två år senare.

Kvinnors väntan

Titel Kvinnors väntan

Originaltitel Kvinnors väntan

År 1952

Längd 107 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Aino Taube, Anita Björk, Birger Malmsten, Eva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Jarl Kulle

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: