Kris

Storstadsdekadens och själslig korruption i Bergmans regidebut

Nelly är 18 år och har bott med sin fostermor i en stillsam småstad. Men lugnet försvinner när hennes biologiska mamma plötsligt dyker upp och vill att dottern ska följa med henne till Stockholm. Där får Nelly en snabbkurs i svek och smärtsamt hjärtekrossande.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Inga Landgré lyser i Bergmans spretiga debut, en tidstypisk melodram kryddad med moral av den mindre subtila sorten. Men här finns några fina scener och flera av filmens teman skulle återkomma, i lite mer finslipad form, i regissörens senare verk.

Kris

Titel Kris

Originaltitel Kris

År 1946

Längd 93 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Dagny Lind, Inga Landgré, Marianne Löfgren, Stig Olin

Producenter Harald Molander

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: